Majör gözüyle
Bb majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = A (yeden, eve çeker)
- 4 = Eb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Bb majör – G minör Akorlar Dm, Cm, Eb, Gm, F Kolay ton C
Dm
Dm
Kurda kuşa yem oldum
Cm
Yalnızlar ormanında kayboldum
Dm
Gecenin ayazında
Cm
Kor gibi yanıp kül oldum
Gm F
Yangınlarda yangınlardayım
Cm Eb Dm
Sönmedi hala içimde ateş farkındayım
Gm F
Her neredeysen ben de oradayım
Cm Eb Dm
Doğmadı güneş daha burada farkındayım
Eb Dm Eb
Aaaaa, dinle, aaaa
Eb Dm Eb Cm
Aaaaa, dinle, aaaaaa
Gm
Lalarararayray
Dm
Lalarararayray
F Cm
Yaram derin içimde
Gm
Lalarararayray
Dm
Lalarararayray
F Cm
Gecelerin üçünde
Dm
Dm
Kurda kuşa yem oldum
Cm
Hiç yokmuşum gibi unutuldum
Dm
Yıldızları sayarken
Cm
Aşka inanıp mecnun oldum
Gm F
Özleminde, çöllerindeyim
Cm Eb Dm
Yağmadı yağmur daha burada, hasretteyim
Gm F
Her kimleysen bil ki yalnızım
Cm Eb Dm
Sarmadı beni yabancı kollar peşindeyim
Eb Dm Eb
Aaaaa, dinle, aaaa
Eb Dm Eb Cm
Aaaaa, dinle, aaaaaa
Gm
Lalarararayray
Dm
Lalarararayray
F Cm
Yaram derin içimde
Gm
Lalarararayray
Dm
Lalarararayray
F Cm
Gecelerin üçünde
Gm
Lalarararayray
Dm
Lalarararayray
F Cm
Yaram derin içimde
Gm
Lalarararayray
Dm
Lalarararayray
F Cm
Ne söylesem nafile
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm ile açılıp Cm ile kapanıyor. Akorları hem Bb majörün hem Gm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok G minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Gm akorunun 10 kez geçip Bb akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Bb majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Bb tonuna ya da Gm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Bb | Tonik — ev | Bb · D · F | — |
| ii | Cm | Süpertonik — dominanta hazırlar | C · Eb · G | 16 kez |
| iii | Dm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | D · F · A | 20 kez |
| V/vi | D | İkincil dominant V/vi — Gm akoruna götürürikincil dominant | D · F# · A | — |
| IV | Eb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Eb · G · Bb | 12 kez |
| V | F | Dominant — eve en güçlü çekim | F · A · C | 10 kez |
| vi | Gm | Relatif minör — hüzünlü taraf | G · Bb · D | 10 kez |
| vii° | Adim | Yeden akoru — gerilim | A · C · Eb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Gm | Tonik — ev | G · Bb · D | 10 kez |
| ii° | Adim | Süpertonik — dominanta hazırlar | A · C · Eb | — |
| III | Bb | Relatif majör — aydınlık taraf | Bb · D · F | — |
| iv | Cm | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · Eb · G | 16 kez |
| v | Dm | Minör dominant — yumuşak çekim | D · F · A | 20 kez |
| V | D | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | D · F# · A | — |
| VI | Eb | Submediant — sıcak renk | Eb · G · Bb | 12 kez |
| VII | F | Subtonik — toniğe basamak | F · A · C | 10 kez |
Ton çifti Bb majör ve relatifi G minör (2 bemol). Şarkıda 5 farklı akor toplam 68 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Cm → Gm; şarkıda 8 kez duyuluyor. Gm gözüyle iv → i (minör plagal: derin ve hüzünlü); Bb gözüyle ii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Dm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar Dm, Cm, Eb, Gm; bunları Bb tonunda iii–ii–IV–vi, Gm tonunda v–iv–VI–i diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Cm → Gm geçişine kulak ver (Bb tonunda ii → vi, Gm tonunda iv → i): minör plagal — derin ve hüzünlü. Şarkı Cm ile noktalanıyor; bu da Bb tarafının son sözü söylediğini gösteriyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.