Majör gözüyle
Eb majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = D (yeden, eve çeker)
- 4 = Ab (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Eb majör – C minör Akorlar Gm, Ab, Fm, Cm, G, Eb Kolay ton C (kapo 3)
Cm Ab Gm Fm Gm Bu kadarı az mı yeter tükendi içim zorsun zor Ab Fm Gm Eb G Şşşt! Kenara çekil biter burada zorla değil Cm Ab Gm Fm Gm Suçu günahı boynuma bırak kabulüm yeter ki Ab Fm Gm Eb G Düş yakamdan aman canım yoluna feda değil Cm Gm Kime böyle dalıp gitmelerin, son bakışıydım ya gözlerinin Ab Fm G Dağıttığın bu ev ve ben şahidim, seni vuracak yeminlerim Cm Gm Ardından yıkılmam unuturum, yalan aşkından büyük gururum Ab Fm G Yazarım hasretini de tarihe, soyunur yine aşka ruhum Cm Ab Gm Fm Gm Sana ne sabır ne yürek dayanmaz inan çatlar taş Ab Fm Gm Eb G Ufff! Yalanı bırak Allah aşkına aşkı öğren Cm Ab Gm Fm Gm Zararı ziyanı bana sefası sana haramdır Ab Fm Gm Eb G Suç arama boşa çözüm getirmez ayrılığa
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Cm ile açılıp G ile kapanıyor. Akorları hem Eb majörün hem Cm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok C minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Cm ile açılması, Cm akorunun 6, Eb akorunun 4 kez geçmesi ve Cm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Eb majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Eb tonuna ya da Cm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Eb | Tonik — ev | Eb · G · Bb | 4 kez |
| ii | Fm | Süpertonik — dominanta hazırlar | F · Ab · C | 10 kez |
| iii | Gm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | G · Bb · D | 14 kez |
| V/vi | G | İkincil dominant V/vi — Cm akoruna götürürikincil dominant | G · B · D | 6 kez |
| IV | Ab | Subdominant — evden uzaklaştırır | Ab · C · Eb | 10 kez |
| V | Bb | Dominant — eve en güçlü çekim | Bb · D · F | — |
| vi | Cm | Relatif minör — hüzünlü taraf | C · Eb · G | 6 kez |
| vii° | Ddim | Yeden akoru — gerilim | D · F · Ab | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Cm | Tonik — ev | C · Eb · G | 6 kez |
| ii° | Ddim | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · Ab | — |
| III | Eb | Relatif majör — aydınlık taraf | Eb · G · Bb | 4 kez |
| iv | Fm | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · Ab · C | 10 kez |
| v | Gm | Minör dominant — yumuşak çekim | G · Bb · D | 14 kez |
| V | G | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | G · B · D | 6 kez |
| VI | Ab | Submediant — sıcak renk | Ab · C · Eb | 10 kez |
| VII | Bb | Subtonik — toniğe basamak | Bb · D · F | — |
Ton çifti Eb majör ve relatifi C minör (3 bemol). Şarkıda 6 farklı akor toplam 50 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Cm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. Eb gözüyle aynı G akoru V/vi, yani Cm akoruna giden bir ikincil dominant.
Dikkat etmen gereken geçiş G → Cm; şarkıda 5 kez duyuluyor. Cm gözüyle V → i (armonik minör kadansı: majör V dramatik biçimde çözülür); Eb gözüyle V/vi → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Cm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Omurgayı Gm, Ab, Fm, Cm oluşturuyor — Eb gözüyle iii–IV–ii–vi, Cm gözüyle v–VI–iv–i. G işin ilginç tarafı: Eb gözüyle gamın dışında bir akor (V/vi), Cm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V). G → Cm geçişine kulak ver (Eb tonunda V/vi → vi, Cm tonunda V → i): armonik minör kadansı — majör V dramatik biçimde çözülür. Şarkı G ile noktalanıyor; bu da Eb tarafının son sözü söylediğini gösteriyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.