Majör gözüyle
G majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = F# (yeden, eve çeker)
- 4 = C (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton G majör – E minör Akorlar Bm7, Cmaj7, Am7, E7, Em7, B7 Kolay ton C (kapo 7)
Cmaj7 Cmaj7 Bm7 Bm7 Am7 Am7 Bm7 Bm7
Cmaj7 Cmaj7 Bm7 E7 Am7 Am7 Bm7 Bm7
Bm7 Am7
Döneceksen defalarca aynı şey, aynı yer
Cmaj7 Bm7
Olamaz bu, bitsin artık bir yerde durmalı
Am7
Değer misin üzülmeye aklım hiç almadı
Cmaj7 Bm7
Kabul demek zorundayım şansımız kalmadı
Em7
Kıyamet kopsa bile
Cmaj7
Gelme git güle güle
Am7 Bm7
Ben böyle uzun süre yaşayamam
Cmaj7
Durur durur beni bulur
Bm7
O sözler hep unutulur
Am7 Bm7 B7
Artık bize biraz gurur lazım
Cmaj7
Durur durur beni bulur
Bm7 E7
Ayrılıklar unutulur
Am7 Bm7
Artık bize başka hayat lazım
Cmaj7 Cmaj7 Bm7 Bm7 Am7 Am7 Bm7 Bm7
Cmaj7 Cmaj7 Bm7 E7 Am7 Am7 Bm7 Bm7
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Cmaj7 ile açılıp Bm7 ile kapanıyor. Akorları hem G majörün hem Em tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok E minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Em akorunun 1 kez geçip G akorunun hiç geçmemesi ve Em tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları G majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — G tonuna ya da Em tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | G | Tonik — ev | G · B · D | — |
| ii7 | Am7 | Süpertonik — dominanta hazırlar | A · C · E · G | 13 kez |
| iii7 | Bm7 | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | B · D · F# · A | 22 kez |
| V7/vi | B7 | İkincil dominant V/vi — Em akoruna götürürikincil dominant | B · D# · F# · A | 1 kez |
| IVmaj7 | Cmaj7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · E · G · B | 13 kez |
| V | D | Dominant — eve en güçlü çekim | D · F# · A | — |
| vi7 | Em7 | Relatif minör — hüzünlü taraf | E · G · B · D | 1 kez |
| V7/ii | E7 | İkincil dominant V/ii — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B · D | 3 kez |
| vii° | F#dim | Yeden akoru — gerilim | F# · A · C | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i7 | Em7 | Tonik — ev | E · G · B · D | 1 kez |
| V7/iv | E7 | İkincil dominant V/iv — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B · D | 3 kez |
| ii° | F#dim | Süpertonik — dominanta hazırlar | F# · A · C | — |
| III | G | Relatif majör — aydınlık taraf | G · B · D | — |
| iv7 | Am7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | A · C · E · G | 13 kez |
| v7 | Bm7 | Minör dominant — yumuşak çekim | B · D · F# · A | 22 kez |
| V7 | B7 | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | B · D# · F# · A | 1 kez |
| VImaj7 | Cmaj7 | Submediant — sıcak renk | C · E · G · B | 13 kez |
| VII | D | Subtonik — toniğe basamak | D · F# · A | — |
Ton çifti G majör ve relatifi E minör (1 diyez). Şarkıda 6 farklı akor toplam 53 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Em tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. G gözüyle aynı B7 akoru V7/vi, yani Em akoruna giden bir ikincil dominant. E7 ikincil dominant görevinde; kısa süreliğine tonun başka bir akorunu işaret ediyor.
Dikkat etmen gereken geçiş E7 → Am7; şarkıda 3 kez duyuluyor. Em gözüyle V7/iv → iv7; G gözüyle V7/ii → ii7 (ikincil çözülme: E7, dörtlü yukarıdaki Am7 akoruna çözülür). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Cmaj7, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Bm7, Cmaj7, Am7, E7 şarkının taşıyıcı akorları: G tonuna göre iii7–IVmaj7–ii7–V7/ii, Em tonuna göre v7–VImaj7–iv7–V7/iv. E7 işin ilginç tarafı: G gözüyle gamın dışında bir akor (V7/ii), Em gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V7/iv). E7 → Am7 geçişine kulak ver (G tonunda V7/ii → ii7, Em tonunda V7/iv → iv7): ikincil çözülme — E7, dörtlü yukarıdaki Am7 akoruna çözülür. Bm7 ile biten şarkı, G tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.