Majör gözüyle
Eb majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = D (yeden, eve çeker)
- 4 = Ab (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Eb majör – C minör Akorlar Cm, Fm, Ab, Bb, G, F Kolay ton C (kapo 3)
Fm G
Bir adım at bana saklama kendini
Cm
Bak sendeyim açtım sana kendimi
Çıkardım zararlı herkesi
Fm G
Bir ara kalbim vardı o sende mi
Cm
Bakmadın ona yine sen di mi
Benim için her şey bitti mi
Fm G Fm F Cm Cm
Cm Ab
Geçmişe daldım anıları yaktım bu
Bb
Gece sensizliğin
Cm Ab
Kalbime baktım içimden attım
Bb
Bu gece sensizliği
Cm Ab
Koşarak kaçtım görsen ne
Bb
Hallerden sensizliğe
Ab Bb
Bilsen ne vardı kaybolan
Cm
Ruhum hala sen de
Ab Bb
Görsen ne vardı durmayan
Cm
Yağmurlar hala bende
Fm G
Bir adım at bana saklama kendini
Cm
Bak sendeyim açtım sana kendimi
Çıkardım zararlı herkesi
Fm G
Bir ara kalbim vardı o sende mi
Cm
Bakmadın ona yine sen di mi
Fm G
Benim için her şey bitti mi
Ab Bb
Yoktu bi çare kaybolan
Cm
Yılların dönmesine
Ab Bb
Sensiz ne kaldı durmayan
Cm
Durmayan yağmurlar hala bende
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Fm ile açılıp Cm ile kapanıyor. Akorları hem Eb majörün hem Cm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok C minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Cm ile kapanması, Cm akorunun 13 kez geçip Eb akorunun hiç geçmemesi ve Cm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Eb majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Eb tonuna ya da Cm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Eb | Tonik — ev | Eb · G · Bb | — |
| ii | Fm | Süpertonik — dominanta hazırlar | F · Ab · C | 7 kez |
| V/V | F | İkincil dominant V/V — Bb akoruna götürürikincil dominant | F · A · C | 1 kez |
| iii | Gm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | G · Bb · D | — |
| V/vi | G | İkincil dominant V/vi — Cm akoruna götürürikincil dominant | G · B · D | 6 kez |
| IV | Ab | Subdominant — evden uzaklaştırır | Ab · C · Eb | 7 kez |
| V | Bb | Dominant — eve en güçlü çekim | Bb · D · F | 7 kez |
| vi | Cm | Relatif minör — hüzünlü taraf | C · Eb · G | 13 kez |
| vii° | Ddim | Yeden akoru — gerilim | D · F · Ab | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Cm | Tonik — ev | C · Eb · G | 13 kez |
| ii° | Ddim | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · Ab | — |
| III | Eb | Relatif majör — aydınlık taraf | Eb · G · Bb | — |
| iv | Fm | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · Ab · C | 7 kez |
| IV | F | Majör IV — Doryen / melodik minör rengimodal renk | F · A · C | 1 kez |
| v | Gm | Minör dominant — yumuşak çekim | G · Bb · D | — |
| V | G | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | G · B · D | 6 kez |
| VI | Ab | Submediant — sıcak renk | Ab · C · Eb | 7 kez |
| VII | Bb | Subtonik — toniğe basamak | Bb · D · F | 7 kez |
Ton çifti Eb majör ve relatifi C minör (3 bemol). Şarkıda 6 farklı akor toplam 41 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Cm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. Eb gözüyle aynı G akoru V/vi, yani Cm akoruna giden bir ikincil dominant. F ikincil dominant görevinde; kısa süreliğine tonun başka bir akorunu işaret ediyor.
Dikkat etmen gereken geçiş Ab → Bb; şarkıda 7 kez duyuluyor. Cm gözüyle VI → VII (VI → VII: toniğe hazırlanan yükselen basamak); Eb gözüyle IV → V (IV → V: eve dönmeden önce gerilimi yükselten adım). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Fm ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Omurgayı Cm, Fm, Ab, Bb oluşturuyor — Eb gözüyle vi–ii–IV–V, Cm gözüyle i–iv–VI–VII. G işin ilginç tarafı: Eb gözüyle gamın dışında bir akor (V/vi), Cm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V). Ab → Bb geçişine kulak ver (Eb tonunda IV → V, Cm tonunda VI → VII): VI → VII — toniğe hazırlanan yükselen basamak. Cm ile biten şarkı, Cm tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.