akorculuk
|
TR
Giriş

Emir Can İğrek - Facia - Akor

Ton C majör – A minör Akorlar G, Am, Dm, F, Em, E7 Kolay ton G (kapo 5)

Henüz oy yok
Kapo 0
Am
Nerde akşam orda sabah

Sensiz olmam akla zarar
Dm
Kirpiğin ok bakışın mermi
F     G
Facia, facia

Am
Bir elinde cımbız, bir elinde hayatım

Tıpkı gökteki yıldız gibi kayar hayatım
Dm
Seni bulmak anlamını bulmak gibi hayatın
F     G
Facia, facia

Dm             G
Şöyle bir bakınca

                  Am
Bu güzellik değil facia

Üstüme toprak atın acil acil
Dm            G
Yüreğimin içi sahil
F            G
Uzan üzerine gel bu güzellik değil

F            G
Uzan üzerine gel

Am        Dm   F  G
Off off ayyayyaayyyay

Am
Deniz, mehtap sordu seni
G            Em
Yok cevabım, yok cevabım
Am
Evin, yurdun yok mu senin
G          Em
İstilasın, istilasın
Dm              E7
İçimin derinlerine

Şarkının sonu Bir kez daha?

Emir Can İğrek - Facia Tabları

NotlarX

Armoni analizi

Emir Can İğrek – Facia: ton ve akor analizi

Şarkı Am ile açılıp E7 ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.

Majör gözüyle

C majör

Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)

Karakteristik notalar

  • 7 = B (yeden, eve çeker)
  • 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)

Minör gözüyle

A minör

Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)

Karakteristik notalar

  • b6 = F (minörün hüznü)
  • b7 = G (doğal minör rengi)
  • #7 = G# (V akorundan gelen armonik minör yedeni)

Kulak hangi tarafa yaslanıyor?

Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile açılması, Am akorunun 6 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi ve Am tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.

Akor dereceleri: majör ve relatif minör

Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.

Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.

C majör gözüyle
Derece Akor Görevi Notalar Şarkıda
I C Tonik — ev C · E · G —
ii Dm Süpertonik — dominanta hazırlar D · F · A 6 kez
iii Em Mediant — tonik ailesinden bir gölge E · G · B 2 kez
V7/vi E7 İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant E · G# · B · D 1 kez
IV F Subdominant — evden uzaklaştırır F · A · C 5 kez
V G Dominant — eve en güçlü çekim G · B · D 9 kez
vi Am Relatif minör — hüzünlü taraf A · C · E 6 kez
vii° Bdim Yeden akoru — gerilim B · D · F —
A minör gözüyle
Derece Akor Görevi Notalar Şarkıda
i Am Tonik — ev A · C · E 6 kez
ii° Bdim Süpertonik — dominanta hazırlar B · D · F —
III C Relatif majör — aydınlık taraf C · E · G —
iv Dm Subdominant — evden uzaklaştırır D · F · A 6 kez
v Em Minör dominant — yumuşak çekim E · G · B 2 kez
V7 E7 Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör E · G# · B · D 1 kez
VI F Submediant — sıcak renk F · A · C 5 kez
VII G Subtonik — toniğe basamak G · B · D 9 kez

Analiz

Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 6 farklı akor toplam 29 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Am tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. C gözüyle aynı E7 akoru V7/vi, yani Am akoruna giden bir ikincil dominant.

Akor geçişleri

  1. F G CIV → VIV → V AmVI → VIIVI → VII ×5
  2. G Am CV → vialdatıcı kadans AmVII → iEolyen varış ×4
  3. Dm G Cii → Vii → V Amiv → VII ×2
  4. Em Am Ciii → vi Amv → idoğal minör kadansı ×1
  5. Dm E7 Cii → V7/vi Amiv → V7iv → V ×1

Dikkat etmen gereken geçiş F → G; şarkıda 5 kez duyuluyor. Am gözüyle VI → VII (VI → VII: toniğe hazırlanan yükselen basamak); C gözüyle IV → V (IV → V: eve dönmeden önce gerilimi yükselten adım). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.

Doğaçlama ipuçları

  • C majör pentatonik ile A minör pentatonik aynı beş nota (C – D – E – G – A): parlak bir cümle için C notasından, daha blues havası için A notasından başla.
  • G çalarken G, B, D notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • Am çalarken A, C, E notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • Dm çalarken D, F, A notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • E7 geldiğinde gamdaki G yerine G# çal: akorun armonik minör sesi o tek notada.

Beşliler çemberinde şarkı

  • Şarkıda çalınan, tonun kendi akoru
  • Şarkıda çalınan, minörün armonik V'si ya da ikincil dominant
  • Şarkıda çalınan, ödünç ya da gam dışı akor
  • Ton bölgesi: IV–I–V ve ii–vi–iii

Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.

    Kapo ve kolay tonlar

    C majör şekilleriyle

    • Kaposuz — açık C şekilleri
    • Kapo 3 + A şekilleri
    • Kapo 5 + G şekilleri

    A minör şekilleriyle

    • Kaposuz — açık Am şekilleri
    • Kapo 5 + Em şekilleri
    • Kapo 7 + Dm şekilleri

    Gitarda en rahat tonlar

    • 5 yarım ses pes · kapo 5 ile orijinal perdede

    Şarkının armonik hikâyesi

    İlk akor Am; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. En çok dönen akorlar G, Am, Dm, F; bunları C tonunda V–vi–ii–IV, Am tonunda VII–i–iv–VI diye okuyabilirsin. E7 işin ilginç tarafı: C gözüyle gamın dışında bir akor (V7/vi), Am gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V7). F → G geçişine kulak ver (C tonunda IV → V, Am tonunda VI → VII): VI → VII — toniğe hazırlanan yükselen basamak. Son akor E7; kapanışta kulak C tonunda dinleniyor.

    Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.

    Emir Can İğrek - Facia Akorlarının Gitar, Ukulele ve Piyano Gösterimleri

    Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.

    Bu şarkının yer aldığı repertuarlar

    Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.

    Söz: Emir Can İğrek
    Müzik: Emir Can İğrek
    Düzenleme: Yiğit Avcı

    Bu içerik için hata bildir.

    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

    Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.