Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar F, G, Am Kolay ton G (kapo 5)
Am
Günaydın sevgilim
Uykundan uyandın
F
O güzel saçların şimdi
G Am
Dağılmış yastığına, uzanıp dokunsam
Am
Günaydın sevgilim
F
Mahmurdur surat ifaden
Biraz durgun biraz huysuz
G
Yanına sokulsam
Bir isteğim yok
F G
Senden başka bu hayattan aaa
Am
Adımlarım adınladır
İnsan yükü ağır kadın
F
Yorulur da pes edersen
G F
Benim senin kanatların
Am Am F F
F
Gökyüzünde hür iradem ellerinde
G
Yüksel güzel kızım bulutlara
Beni bekleme
F
Dünya çok kötü
izin vermem düşmene
G F G
Yeryüzünde inanmazlar meleklereeee
Sevgilim, yağmur başladı
Sen gök gürültüsünden korkarsın
Elimi tut demek isterdim sana
Ya da sarıl bana
Güzelim benim, güzel kızım benim
Bi gün günayacak ve ben yanında
Sana bu şarkıyı söyleyeceğim
Söz veriyorum
Söz veriyorum sevgilim
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp G ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile açılması ve Am akorunun 6 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | — |
| ii | Dm | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A | — |
| iii | Em | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B | — |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | — |
| IV | F | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C | 10 kez |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | 7 kez |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 6 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 6 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | — |
| iv | Dm | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A | — |
| v | Em | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B | — |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | — |
| VI | F | Submediant — sıcak renk | F · A · C | 10 kez |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | 7 kez |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 3 farklı akor toplam 23 kez geçiyor; bunlardan 3 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş F → G; şarkıda 7 kez duyuluyor. Am gözüyle VI → VII (VI → VII: toniğe hazırlanan yükselen basamak); C gözüyle IV → V (IV → V: eve dönmeden önce gerilimi yükselten adım). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Am, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. En çok dönen akorlar F, G, Am; bunları C tonunda IV–V–vi, Am tonunda VI–VII–i diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. F → G geçişine kulak ver (C tonunda IV → V, Am tonunda VI → VII): VI → VII — toniğe hazırlanan yükselen basamak. Son akor G; kapanışta kulak C tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.