Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar Dm, Am, G, E, C, F Zorluk en rahat tonda yazılmış
Am Dm
Benim evim manzaraya açılmazdı
G C
Semtimizde deniz yoktu
F Dm
Sen gelince semt değişti
E
Tüm mahalle deniz doldu
Am Dm
Bir balık karayı seçti peşinden
G C
Bir kuşu sapanla vurdu çocuklar
F Dm
Sanki sen de üzülmüştün benimle
E
Belki ben öyle sanmıştım
Am
Başımda bin dert vardı
G
Şimdi var binbir dert
Dm
İçimde bir sen kaldın
E
Yanımda eksikken
Am Dm
Barınakta seçilmeyi
G C
Bekleyen bi' köpek gibi
F Dm
Bekliyorum bugün seni
E
Konuşmadan onun gibi
Am Dm
Belki bir düzenbaz olsam severdin
G C
Kalbini bir enkaz etsem severdin
F Dm
Doğru bildiğim bu yolda yoruldum
E
Ama geriye dönemem
Am
Başımda bin dert vardı
G
Şimdi var binbir dert
Dm
İçimde bir sen kaldın
E
Yanımda eksikken
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp E ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile açılması, Am akorunun 6, C akorunun 4 kez geçmesi ve Am tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | 4 kez |
| ii | Dm | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A | 10 kez |
| iii | Em | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B | — |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | 6 kez |
| IV | F | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C | 4 kez |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | 6 kez |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 6 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 6 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | 4 kez |
| iv | Dm | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A | 10 kez |
| v | Em | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B | — |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | 6 kez |
| VI | F | Submediant — sıcak renk | F · A · C | 4 kez |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | 6 kez |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 6 farklı akor toplam 36 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Am tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. C gözüyle aynı E akoru V/vi, yani Am akoruna giden bir ikincil dominant.
Dikkat etmen gereken geçiş Dm → E; şarkıda 6 kez duyuluyor. Am gözüyle iv → V (iv → V: minör tarafın gerilim kuran adımı); C gözüyle ii → V/vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
Açılış akoru Am, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Dm, Am, G, E şarkının taşıyıcı akorları: C tonuna göre ii–vi–V–V/vi, Am tonuna göre iv–i–VII–V. E işin ilginç tarafı: C gözüyle gamın dışında bir akor (V/vi), Am gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V). Dm → E geçişine kulak ver (C tonunda ii → V/vi, Am tonunda iv → V): iv → V — minör tarafın gerilim kuran adımı. Son akor E; kapanışta kulak C tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.