Majör gözüyle
Gb majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = F (yeden, eve çeker)
- 4 = Cb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Gb majör – Eb minör Akorlar Bb, Abm, B, Ebm, Gb, Fm Kolay ton C (kapo 6)
Ebm Abm B Bb
Meşrebime sığmaz hemen unutmak
Abm Gb Fm Bb
Bende yapraklar solar solmaz açmaz
B Abm Ebm Bb
Biraz kapanırım kapalı kapılar ardına
Abm Gb Fm Bb
Kendimden başkasına ziyanım olmaz
Abm Bb B
Demlenir de demlenir yokluğun bende
Abm Bb
Kemiğe dayandı acıların tam zehirmiş
Abm Bb B
Ne sen sor ne ben söyleyeyim kalbimi
Abm Gb Fm Bb
Özlemine kaşınmaktan imanı gevremiş
Ebm Bb
Off be koy oradan bir orta kahve
B Bb
Sensizliğimin yorgunluğunu al unuttur
Abm B
Namına yakışır namahrem sözler
Abm Bb
Gel dudaklarınla yanaklarımı tokuştur
Ebm Bb
Off be koy oradan bir orta kahve
B Bb
Sensizliğimin yorgunluğunu al unuttur
Abm B
Namına yakışır namahrem sözler
Abm Bb
Gel dudaklarınla yanaklarımı tokuştur
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Ebm ile açılıp Bb ile kapanıyor. Akorları hem Gb majörün hem Ebm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok Eb minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Ebm ile açılması, Ebm akorunun 4, Gb akorunun 3 kez geçmesi ve Ebm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Gb majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Gb tonuna ya da Ebm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Gb | Tonik — ev | Gb · Bb · Db | 3 kez |
| ii | Abm | Süpertonik — dominanta hazırlar | Ab · Cb · Eb | 12 kez |
| iii | Bbm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | Bb · Db · F | — |
| V/vi | Bb | İkincil dominant V/vi — Ebm akoruna götürürikincil dominant | Bb · D · F | 14 kez |
| IV | B | Subdominant — evden uzaklaştırır | B · D# · F# | 8 kez |
| V | Db | Dominant — eve en güçlü çekim | Db · F · Ab | — |
| vi | Ebm | Relatif minör — hüzünlü taraf | Eb · Gb · Bb | 4 kez |
| vii° | Fdim | Yeden akoru — gerilim | F · Ab · Cb | — |
| vii | Fm | Kromatik renk akorugam dışı | F · Ab · C | 3 kez |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Ebm | Tonik — ev | Eb · Gb · Bb | 4 kez |
| ii° | Fdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | F · Ab · Cb | — |
| ii | Fm | Kromatik renk akorugam dışı | F · Ab · C | 3 kez |
| III | Gb | Relatif majör — aydınlık taraf | Gb · Bb · Db | 3 kez |
| iv | Abm | Subdominant — evden uzaklaştırır | Ab · Cb · Eb | 12 kez |
| v | Bbm | Minör dominant — yumuşak çekim | Bb · Db · F | — |
| V | Bb | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | Bb · D · F | 14 kez |
| VI | B | Submediant — sıcak renk | B · D# · F# | 8 kez |
| VII | Db | Subtonik — toniğe basamak | Db · F · Ab | — |
Ton çifti Gb majör ve relatifi Eb minör (6 bemol). Şarkıda 6 farklı akor toplam 44 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Ebm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. Gb gözüyle aynı Bb akoru V/vi, yani Ebm akoruna giden bir ikincil dominant. Fm gamın dışına çıkan renk akorları.
Dikkat etmen gereken geçiş Abm → Bb; şarkıda 5 kez duyuluyor. Ebm gözüyle iv → V (iv → V: minör tarafın gerilim kuran adımı); Gb gözüyle ii → V/vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
İlk akor Ebm; kulak daha ilk saniyede nereye döneceğini öğreniyor. En çok dönen akorlar Bb, Abm, B, Ebm; bunları Gb tonunda V/vi–ii–IV–vi, Ebm tonunda V–iv–VI–i diye okuyabilirsin. Bb işin ilginç tarafı: Gb gözüyle gamın dışında bir akor (V/vi), Ebm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V). Abm → Bb geçişine kulak ver (Gb tonunda ii → V/vi, Ebm tonunda iv → V): iv → V — minör tarafın gerilim kuran adımı. Son akor Bb; kapanışta kulak Gb tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.