Majör gözüyle
C majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = B (yeden, eve çeker)
- 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton C majör – A minör Akorlar Am, Em7, Dm7, Dm, Em, G, F, G7 Zorluk en rahat tonda yazılmış
Am G F Em7 Dm
Ben zaten acıların gözdesi oldum
Em7 Dm Em7 Dm7 Am
En tatlı yalanların kölesi oldum
Dm7 Em
Daha çok acı verme git
G7 Am
Düşünme hiç hadi git
Dm7 Em7 Am
Yaralandım yaralandım
Dm7 Em7 Am
Karalandım karalandım
G F Em Dm Am
Bir günahın koynundayım yar bunaldım
Dm7 Em
Daha çok acı verme git
G7 Am
Düşünme hiç hadi git
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Am ile açılıp Am ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile hem açılıp hem kapanması ve Am akorunun 7 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | C | Tonik — ev | C · E · G | — |
| ii7 | Dm7 | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A · C | 5 kez |
| ii | Dm | Süpertonik — dominanta hazırlar | D · F · A | 3 kez |
| iii7 | Em7 | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B · D | 5 kez |
| iii | Em | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | E · G · B | 3 kez |
| V/vi | E | İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant | E · G# · B | — |
| IV | F | Subdominant — evden uzaklaştırır | F · A · C | 2 kez |
| V | G | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D | 2 kez |
| V7 | G7 | Dominant — eve en güçlü çekim | G · B · D · F | 2 kez |
| vi | Am | Relatif minör — hüzünlü taraf | A · C · E | 7 kez |
| vii° | Bdim | Yeden akoru — gerilim | B · D · F | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Am | Tonik — ev | A · C · E | 7 kez |
| ii° | Bdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | B · D · F | — |
| III | C | Relatif majör — aydınlık taraf | C · E · G | — |
| iv7 | Dm7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A · C | 5 kez |
| iv | Dm | Subdominant — evden uzaklaştırır | D · F · A | 3 kez |
| v7 | Em7 | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B · D | 5 kez |
| v | Em | Minör dominant — yumuşak çekim | E · G · B | 3 kez |
| V | E | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | E · G# · B | — |
| VI | F | Submediant — sıcak renk | F · A · C | 2 kez |
| VII | G | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D | 2 kez |
| VII7 | G7 | Subtonik — toniğe basamak | G · B · D · F | 2 kez |
Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 8 farklı akor toplam 29 kez geçiyor; bunlardan 8 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş G7 → Am; şarkıda 2 kez duyuluyor. Am gözüyle VII7 → i (Eolyen varış: bir tam ses yükselerek eve girer); C gözüyle V7 → vi (aldatıcı kadans: C beklenirken Am akoruna iner). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
Am ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Am, Em7, Dm7, Dm şarkının taşıyıcı akorları: C tonuna göre vi–iii7–ii7–ii, Am tonuna göre i–v7–iv7–iv. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. G7 → Am geçişine kulak ver (C tonunda V7 → vi, Am tonunda VII7 → i): Eolyen varış — bir tam ses yükselerek eve girer. Am ile biten şarkı, Am tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.