akorculuk
|
TR
Giriş

Mavi Gri - Altüst Olmuşum - Akor

Ton C majör – A minör Akorlar Am, Em, F, Dm Zorluk en rahat tonda yazılmış

Henüz oy yok
Kapo 0
Am  Em  F  Dm

Am
Nasıl başlarsa
Em
Öyle bitermiş aşklar da
F
Yaşım başım olmadan
Dm
Bildiğim bir tek şey var

Am
Unutma
Em
Seni benden daha çok
          F
Seven asla bulamazsın
    Dm                       Am
Bulamazsın her yerde arasan da

Am                Em
İnsan sahipsiz kalır ya
  F
Anlar o zaman
    Dm
Hep sendin hep özeldin

Nefes almak zor

Am
Üstüm başım altüst olmuşum
Em
Bana verilen candan hesap sormuşum
F
Bir varmışım bir yokmuşum
Dm
Acı çekerek ölmek için doğmuşum

Am
Ömrümün en güzel yıllarında
Em
Bir deli kara sevdaya tutulmuşum
F
Haberin yok mu zalim
    Dm
Ben sen diye kalbimi mahvedip durmuşum

Am  Em  F  Dm

Şarkının sonu Bir kez daha?

Mavi Gri - Altüst Olmuşum Tabları

NotlarX

Armoni analizi

Mavi Gri – Altüst Olmuşum: ton ve akor analizi

Şarkı Am ile açılıp Dm ile kapanıyor. Akorları hem C majörün hem Am tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.

Majör gözüyle

C majör

Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)

Karakteristik notalar

  • 7 = B (yeden, eve çeker)
  • 4 = F (3'lünün üstüne yaslanan ses)

Minör gözüyle

A minör

Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)

Karakteristik notalar

  • b6 = F (minörün hüznü)
  • b7 = G (doğal minör rengi)

Kulak hangi tarafa yaslanıyor?

Bizim okumamız: şarkı bize daha çok A minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Am ile açılması ve Am akorunun 8 kez geçip C akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları C majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.

Akor dereceleri: majör ve relatif minör

Akorların üstünde dereceleri göster — C tonuna ya da Am tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.

Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.

C majör gözüyle
Derece Akor Görevi Notalar Şarkıda
I C Tonik — ev C · E · G —
ii Dm Süpertonik — dominanta hazırlar D · F · A 7 kez
iii Em Mediant — tonik ailesinden bir gölge E · G · B 7 kez
V/vi E İkincil dominant V/vi — Am akoruna götürürikincil dominant E · G# · B —
IV F Subdominant — evden uzaklaştırır F · A · C 7 kez
V G Dominant — eve en güçlü çekim G · B · D —
vi Am Relatif minör — hüzünlü taraf A · C · E 8 kez
vii° Bdim Yeden akoru — gerilim B · D · F —
A minör gözüyle
Derece Akor Görevi Notalar Şarkıda
i Am Tonik — ev A · C · E 8 kez
ii° Bdim Süpertonik — dominanta hazırlar B · D · F —
III C Relatif majör — aydınlık taraf C · E · G —
iv Dm Subdominant — evden uzaklaştırır D · F · A 7 kez
v Em Minör dominant — yumuşak çekim E · G · B 7 kez
V E Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör E · G# · B —
VI F Submediant — sıcak renk F · A · C 7 kez
VII G Subtonik — toniğe basamak G · B · D —

Analiz

Ton çifti C majör ve relatifi A minör (diyez ve bemol yok). Şarkıda 4 farklı akor toplam 29 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.

Akor geçişleri

  1. Dm Am Cii → vi Amiv → iminör plagal ×6

Dikkat etmen gereken geçiş Dm → Am; şarkıda 6 kez duyuluyor. Am gözüyle iv → i (minör plagal: derin ve hüzünlü); C gözüyle ii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.

Doğaçlama ipuçları

  • C majör pentatonik ile A minör pentatonik aynı beş nota (C – D – E – G – A): parlak bir cümle için C notasından, daha blues havası için A notasından başla.
  • Am çalarken A, C, E notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • Em çalarken E, G, B notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • F çalarken F, A, C notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.

Beşliler çemberinde şarkı

  • Şarkıda çalınan, tonun kendi akoru
  • Şarkıda çalınan, minörün armonik V'si ya da ikincil dominant
  • Şarkıda çalınan, ödünç ya da gam dışı akor
  • Ton bölgesi: IV–I–V ve ii–vi–iii

Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.

    Kapo ve kolay tonlar

    C majör şekilleriyle

    • Kaposuz — açık C şekilleri
    • Kapo 3 + A şekilleri
    • Kapo 5 + G şekilleri

    A minör şekilleriyle

    • Kaposuz — açık Am şekilleri
    • Kapo 5 + Em şekilleri
    • Kapo 7 + Dm şekilleri

    Gitarda en rahat tonlar

    Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.

    Şarkının armonik hikâyesi

    Am ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. En çok dönen akorlar Am, Em, F, Dm; bunları C tonunda vi–iii–IV–ii, Am tonunda i–v–VI–iv diye okuyabilirsin. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Dm → Am geçişine kulak ver (C tonunda ii → vi, Am tonunda iv → i): minör plagal — derin ve hüzünlü. Dm ile biten şarkı, C tonunu ev olarak mühürlüyor.

    Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.

    Mavi Gri - Altüst Olmuşum Akorlarının Gitar, Ukulele ve Piyano Gösterimleri

    Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.

    Bu şarkının yer aldığı repertuarlar

    Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.

    Söz: Akif Alkan
    Müzik: Engincan Onar
    Düzenleme: Engincan Onar

    Bu içerik için hata bildir.

    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

    Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.