Majör gözüyle
G majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = F# (yeden, eve çeker)
- 4 = C (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton G majör – E minör Akorlar G, C, D Zorluk en rahat tonda yazılmış
G C
Mahallede takılırdım dokuza kadar
D G
Her şeyi götürürdüm sakıza kadar
G C
Kafamdan başka yüküm yok
D G
Yoktu, kıza kadar bu kıza kadar bu kıza kadar
G C
Sırtımda hırkamla yaza kadar
D G
Annemle giderdim pazara kadar
G C
Ferdiden başka gücüm yok
D G
Yoktu, kıza kadar, bu kıza kadar, bu kıza kadar
G C
O gemi gelmedi limana kadar
D G
İş arar dururdum sızana kadar
G C
Ağzımla çıkanla kulağımın duyduğu yok
D G
Yoktu, kıza kadar, bu kıza kadar, bu kıza kadar
G C
Kapı kapıyı açardı yetene kadar
D G
Görüntü hep vardı tüpü bitene kadar
G C
Ben böyle bir adam mıydım
D G
Mıydım? Kıza kadar, bu kıza kadar, bu kıza kadar
G C
Derdimiz vardı bize kadar
D G
Şimdi oldular dize kadar
G C
Laylalaylalaylay lallallaaa
D G
Kıza kadar, dize kadar, bize kadar
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı G ile açılıp G ile kapanıyor. Akorları hem G majörün hem Em tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok G majör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda G ile hem açılıp hem kapanması ve G akorunun 20 kez geçip Em akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları E minör gözüyle duymak da geçerli ve sana başka bir şey öğretir.
Akorların üstünde dereceleri göster — G tonuna ya da Em tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | G | Tonik — ev | G · B · D | 20 kez |
| ii | Am | Süpertonik — dominanta hazırlar | A · C · E | — |
| iii | Bm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | B · D · F# | — |
| III | B | Kromatik renk akorugam dışı | B · D# · F# | — |
| IV | C | Subdominant — evden uzaklaştırır | C · E · G | 10 kez |
| V | D | Dominant — eve en güçlü çekim | D · F# · A | 10 kez |
| vi | Em | Relatif minör — hüzünlü taraf | E · G · B | — |
| vii° | F#dim | Yeden akoru — gerilim | F# · A · C | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Em | Tonik — ev | E · G · B | — |
| ii° | F#dim | Süpertonik — dominanta hazırlar | F# · A · C | — |
| III | G | Relatif majör — aydınlık taraf | G · B · D | 20 kez |
| iv | Am | Subdominant — evden uzaklaştırır | A · C · E | — |
| v | Bm | Minör dominant — yumuşak çekim | B · D · F# | — |
| V | B | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | B · D# · F# | — |
| VI | C | Submediant — sıcak renk | C · E · G | 10 kez |
| VII | D | Subtonik — toniğe basamak | D · F# · A | 10 kez |
Ton çifti G majör ve relatifi E minör (1 diyez). Şarkıda 3 farklı akor toplam 40 kez geçiyor; bunlardan 3 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş D → G; şarkıda 10 kez duyuluyor. G gözüyle V → I (tam kadans: eve en güçlü varış); Em gözüyle VII → III. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Şarkı zaten gitarda en rahat çalınan tonda yazılmış.
G ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Omurgayı G, C, D oluşturuyor — G gözüyle I–IV–V, Em gözüyle III–VI–VII. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. D → G geçişine kulak ver (G tonunda V → I, Em tonunda VII → III): tam kadans — eve en güçlü varış. Son akor G; kapanışta kulak G tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.