Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Bb, Dm, C, Gm, Am Kolay ton G
Dm Bb C Bb
Dm Bb C Bb
Dm Bb C Bb
Acı yeter, her bakışta bir elveda
Dm Bb C Bb
Yoruldu aşk, göstermelik alkışlarda
Gm C
Daha beter, olmadan çık bu yoldan
Gm Am Dm
Beni yak, bırak iplerimi
Dm Bb C Bb
Kim uyanır, kim inanır bu rüyaya?
Dm Bb C Bb
Bir sen sevsen, bir ben sevsem senden fazla
Gm C
Asra bedel olmasın düş yakamdan
Gm C Dm
İçe at, söyleme sözlerini
Dm Bb
Bir sebepten, geldin kuruldun gönlüme
Dm Bb
hiç kimseyi, koymadım, koymam yerine
C Gm
Bu aşk bitsin, hadi Allah'ın nezdinde
Am Gm Dm Bb
Acıtmasın kimseyi, yeter
Dm Bb
Tutulmasın, bir daha ne ay ne güneş
Dm Bb
Konuşmasın, küssün güller bülbüllere
C Gm
Bu aşk bitsin, batsın dikenler elime
Am Gm Dm Bb
Kanasın, belki akar gider
Dm Bb Dm Bb
Dm Bb Dm Bb
C Gm Am Gm
Dm Bb
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm ile açılıp Bb ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm ile açılması ve Dm akorunun 19 kez geçip F akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | — |
| ii | Gm | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D | 10 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | 4 kez |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | — |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | 23 kez |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | 12 kez |
| vi | Dm | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A | 19 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Dm | Tonik — ev | D · F · A | 19 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | — |
| iv | Gm | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D | 10 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | 4 kez |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | — |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | 23 kez |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | 12 kez |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 5 farklı akor toplam 68 kez geçiyor; bunlardan 5 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş Bb → Dm; şarkıda 11 kez duyuluyor. Dm gözüyle VI → i (VI → i: yarım ses inerek eve döner); F gözüyle IV → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Dm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Omurgayı Bb, Dm, C, Gm oluşturuyor — F gözüyle IV–vi–V–ii, Dm gözüyle VI–i–VII–iv. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Bb → Dm geçişine kulak ver (F tonunda IV → vi, Dm tonunda VI → i): VI → i — yarım ses inerek eve döner. Son akor Bb; kapanışta kulak F tonunda dinleniyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.