Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar A, Dm, A7, Bb, C, F Kolay ton C (kapo 5)
Dm A
When marimba rhythms start to play
A7 Dm
Dance with me, make me sway
A
Like a lazy ocean hugs the shore
A7 Dm
Hold me close, sway me more
Dm A
Like a flower bending in the breeze
A7 Dm
Bend with me, sway with ease
A
When we dance you have a way with me
A7 Dm
Stay with me, sway with me
C
Other dancers may be on the floor
F
but my eyes see only you
A
Only you have that magic technique
Bb A Bb A
When we sway, I go weak
A
I can hear the sounds of violins
A7 Dm
Long before, it begins
A
Make me thrill as only you know how
A7 Dm
Sway me smooth, sway me now
C
Other dancers may be on the floor
F
but my eyes see only you
A
Only you have that magic technique
Bb A Bb A
When we sway, I go weak
A
I can hear the sounds of violins
A7 Dm
Long before, it begins
A
Make me thrill as only you know how
A7 Dm
Sway me smooth, sway me now
A A7 Dm
You know how, sway me smooth, sway me now
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm ile açılıp Dm ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm ile hem açılıp hem kapanması, Dm akorunun 11, F akorunun 2 kez geçmesi ve Dm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | 2 kez |
| ii | Gm | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D | — |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | — |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | 15 kez |
| V7/vi | A7 | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E · G | 9 kez |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | 4 kez |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | 2 kez |
| vi | Dm | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A | 11 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Dm | Tonik — ev | D · F · A | 11 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | 2 kez |
| iv | Gm | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D | — |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | — |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | 15 kez |
| V7 | A7 | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E · G | 9 kez |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | 4 kez |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | 2 kez |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 6 farklı akor toplam 43 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Dm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. F gözüyle aynı A / A7 akoru V/vi, yani Dm akoruna giden bir ikincil dominant.
Dikkat etmen gereken geçiş A7 → Dm; şarkıda 9 kez duyuluyor. Dm gözüyle V7 → i (armonik minör kadansı: majör V dramatik biçimde çözülür); F gözüyle V7/vi → vi (ikincil çözülme: A7, dörtlü yukarıdaki Dm akoruna çözülür). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Dm ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. A, Dm, A7, Bb şarkının taşıyıcı akorları: F tonuna göre V/vi–vi–V7/vi–IV, Dm tonuna göre V–i–V7–VI. A işin ilginç tarafı: F gözüyle gamın dışında bir akor (V/vi), Dm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V). A7 → Dm geçişine kulak ver (F tonunda V7/vi → vi, Dm tonunda V7 → i): armonik minör kadansı — majör V dramatik biçimde çözülür. Dm ile biten şarkı, Dm tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Benzer şarkılar çalmaya hazır: bir liste seç.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.