Majör gözüyle
F majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = E (yeden, eve çeker)
- 4 = Bb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton F majör – D minör Akorlar Dm7, C, Gm7, F Kolay ton G
Dm7 F Gm7 C Dm7 F Gm7 C Dm7
C Dm7
Nasıl başlanır böyle sözlere, hiç bilmem ben
C Dm7
Nasıl gidilir bir kalpten, öylece
Gm7 C Dm7
Beni düşünmedin sen, yüzüme bile bakmadın
Gm7 C
Belki gitmek kolaydı ama bari sözünde dursaydın
Dm7 F Gm7
Yok içimi saran keder artık senden değil
C Dm7
Ne mağlubu ne galibi dümdüz biz kaybettik
F Gm7
Yaşananlara bir bak, halim hiç kalmadı
C Dm7
Öldürdün beni sen bir daha kalp atmadı
Dm7 F Gm7 C Dm7 F Gm7 C Dm7
C Dm7
Nasıl sevilir tekrar, hiç bilmem ben
C Dm7
Bir portakal ya da limon gölgesinde eser
Gm7 C Dm7
Seni düşünmedim ben, hep haklıyım sandım
Gm7 C Dm7
Ne çok büyüdük biz, hala bir el tutamadık
Dm7 F Gm7
Yok içimi saran keder artık senden değil
C Dm7
Ne mağlubu ne galibi dümdüz biz kaybettik
F Gm7
Yaşananlara bir bak, halim hiç kalmadı
C Dm7
Öldürdün beni sen bir daha kalp atmadı
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı Dm7 ile açılıp Dm7 ile kapanıyor. Akorları hem F majörün hem Dm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok D minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Dm ile hem açılıp hem kapanması ve Dm akorunun 19, F akorunun 8 kez geçmesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları F majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — F tonuna ya da Dm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | F | Tonik — ev | F · A · C | 8 kez |
| ii7 | Gm7 | Süpertonik — dominanta hazırlar | G · Bb · D · F | 12 kez |
| iii | Am | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | A · C · E | — |
| V/vi | A | İkincil dominant V/vi — Dm akoruna götürürikincil dominant | A · C# · E | — |
| IV | Bb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Bb · D · F | — |
| V | C | Dominant — eve en güçlü çekim | C · E · G | 16 kez |
| vi7 | Dm7 | Relatif minör — hüzünlü taraf | D · F · A · C | 19 kez |
| vii° | Edim | Yeden akoru — gerilim | E · G · Bb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i7 | Dm7 | Tonik — ev | D · F · A · C | 19 kez |
| ii° | Edim | Süpertonik — dominanta hazırlar | E · G · Bb | — |
| III | F | Relatif majör — aydınlık taraf | F · A · C | 8 kez |
| iv7 | Gm7 | Subdominant — evden uzaklaştırır | G · Bb · D · F | 12 kez |
| v | Am | Minör dominant — yumuşak çekim | A · C · E | — |
| V | A | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | A · C# · E | — |
| VI | Bb | Submediant — sıcak renk | Bb · D · F | — |
| VII | C | Subtonik — toniğe basamak | C · E · G | 16 kez |
Ton çifti F majör ve relatifi D minör (1 bemol). Şarkıda 4 farklı akor toplam 55 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.
Dikkat etmen gereken geçiş C → Dm7; şarkıda 16 kez duyuluyor. Dm gözüyle VII → i7 (Eolyen varış: bir tam ses yükselerek eve girer); F gözüyle V → vi7 (aldatıcı kadans: F beklenirken Dm akoruna iner). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
Açılış akoru Dm7, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Dm7, C, Gm7, F şarkının taşıyıcı akorları: F tonuna göre vi7–V–ii7–I, Dm tonuna göre i7–VII–iv7–III. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. C → Dm7 geçişine kulak ver (F tonunda V → vi7, Dm tonunda VII → i7): Eolyen varış — bir tam ses yükselerek eve girer. Dm7 ile biten şarkı, Dm tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.