Majör gözüyle
Db majör
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
- 7 = C (yeden, eve çeker)
- 4 = Gb (3'lünün üstüne yaslanan ses)
Ton Db majör – Bb minör Akorlar F7, Bbm, Ebm Kolay ton C (kapo 1)
F7
Sorma neden diye
Bbm F7
Güller ah açar bu sevgide
Yoksan inan ki dar gelir
Bbm F7
Bu odalar tek tek üstüme
Bbm
Dert birikti şu ömrüme
F7
Kapkaranlık bi gecede
Ebm
Ellerin olsun ansızın
F7
Işık gönlüme
Bbm
Sensiz olmak ne haddime
F7
Kalp yaşar mı kendi halinde
Ebm
Gözlerinden biraz ötede
F7
Nasıl yaşasın
Bbm F7 Ebm F7 Bbm F7 Ebm F7
Şarkının sonu Bir kez daha?
Armoni analizi
Şarkı F7 ile açılıp F7 ile kapanıyor. Akorları hem Db majörün hem Bbm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.
Majör gözüyle
Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)
Karakteristik notalar
Minör gözüyle
Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)
Karakteristik notalar
Kulak hangi tarafa yaslanıyor?
Bizim okumamız: şarkı bize daha çok Bb minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Bbm akorunun 6 kez geçip Db akorunun hiç geçmemesi ve Bbm tonuna doğrudan çeken majör V akorunun kullanılması etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Db majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.
Akorların üstünde dereceleri göster — Db tonuna ya da Bbm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.
Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| I | Db | Tonik — ev | Db · F · Ab | — |
| ii | Ebm | Süpertonik — dominanta hazırlar | Eb · Gb · Bb | 4 kez |
| iii | Fm | Mediant — tonik ailesinden bir gölge | F · Ab · C | — |
| V7/vi | F7 | İkincil dominant V/vi — Bbm akoruna götürürikincil dominant | F · A · C · Eb | 11 kez |
| IV | Gb | Subdominant — evden uzaklaştırır | Gb · Bb · Db | — |
| V | Ab | Dominant — eve en güçlü çekim | Ab · C · Eb | — |
| vi | Bbm | Relatif minör — hüzünlü taraf | Bb · Db · F | 6 kez |
| vii° | Cdim | Yeden akoru — gerilim | C · Eb · Gb | — |
| Derece | Akor | Görevi | Notalar | Şarkıda |
|---|---|---|---|---|
| i | Bbm | Tonik — ev | Bb · Db · F | 6 kez |
| ii° | Cdim | Süpertonik — dominanta hazırlar | C · Eb · Gb | — |
| III | Db | Relatif majör — aydınlık taraf | Db · F · Ab | — |
| iv | Ebm | Subdominant — evden uzaklaştırır | Eb · Gb · Bb | 4 kez |
| v | Fm | Minör dominant — yumuşak çekim | F · Ab · C | — |
| V7 | F7 | Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör | F · A · C · Eb | 11 kez |
| VI | Gb | Submediant — sıcak renk | Gb · Bb · Db | — |
| VII | Ab | Subtonik — toniğe basamak | Ab · C · Eb | — |
Ton çifti Db majör ve relatifi Bb minör (5 bemol). Şarkıda 3 farklı akor toplam 21 kez geçiyor; bunlardan 2 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Bbm tonunun majör V akoru armonik minörün yeden sesini getiriyor; minör tarafa daha keskin, daha dramatik bir çekim katıyor. Db gözüyle aynı F7 akoru V7/vi, yani Bbm akoruna giden bir ikincil dominant.
Dikkat etmen gereken geçiş F7 → Bbm; şarkıda 6 kez duyuluyor. Bbm gözüyle V7 → i (armonik minör kadansı: majör V dramatik biçimde çözülür); Db gözüyle V7/vi → vi (ikincil çözülme: F7, dörtlü yukarıdaki Bbm akoruna çözülür). Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.
Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.
F7 ile başlayan şarkı ilk ölçüden tonunu ele veriyor. Omurgayı F7, Bbm, Ebm oluşturuyor — Db gözüyle V7/vi–vi–ii, Bbm gözüyle V7–i–iv. F7 işin ilginç tarafı: Db gözüyle gamın dışında bir akor (V7/vi), Bbm gözüyle ise minör tarafı bu kadar kararlı duyuran dominant (V7). F7 → Bbm geçişine kulak ver (Db tonunda V7/vi → vi, Bbm tonunda V7 → i): armonik minör kadansı — majör V dramatik biçimde çözülür. F7 ile biten şarkı, Db tonunu ev olarak mühürlüyor.
Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.
Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.
Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.
Bu içerik için hata bildir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.