akorculuk
|
TR
Giriş

Melike Şahin - Canın Beni Çekti - Akor

Ton Ab majör – F minör Akorlar Bbm, Db, Cm, Fm Kolay ton G (kapo 1)

Henüz oy yok
Kapo 0
Fm  Bbm  Db  Cm  Fm  Bbm  Db  Cm

Fm
Bal damlar ağzından
Bbm
Amma laflar yaptın
Db                Cm
Her yanım bin iltifat

Fm
Toyken yerdim bunları
Bbm
Hummalı "kür" oyunları
Db              Cm
Sende değil kabahat

Bbm      Db        Cm
Bu ne cilve, ne bu iştah
       Bbm   Db          Cm
Azcık, nefes al bi’ soluklan
Bbm     Db        Cm
Çetin ceviz şerbetli mayam
Bbm    Db       Cm
Toz pembene kanamam ki

Fm                      Bbm
Gözler gizler niyetleri belki
Db                     Cm
Gördüm seni canın beni çekti
          Fm                     Bbm
Yok öyle uzaktan çapkın inatçı gülüşler
Db                  Cm
Yerse benle kuytuya gel

Şarkının sonu Bir kez daha?

Melike Şahin - Canın Beni Çekti Tabları

NotlarX

Armoni analizi

Melike Şahin – Canın Beni Çekti: ton ve akor analizi

Şarkı Fm ile açılıp Cm ile kapanıyor. Akorları hem Ab majörün hem Fm tonunun akorları; aşağıda her akoru iki gözle okuyoruz.

Majör gözüyle

Ab majör

Parlaklık sırası 2/7 (aydınlık)

Karakteristik notalar

  • 7 = G (yeden, eve çeker)
  • 4 = Db (3'lünün üstüne yaslanan ses)

Minör gözüyle

F minör

Parlaklık sırası 5/7 (koyuya yakın)

Karakteristik notalar

  • b6 = Db (minörün hüznü)
  • b7 = Eb (doğal minör rengi)

Kulak hangi tarafa yaslanıyor?

Bizim okumamız: şarkı bize daha çok F minör tarafında duruyor gibi geliyor; bunda Fm ile açılması ve Fm akorunun 6 kez geçip Ab akorunun hiç geçmemesi etkili. Bu bir yorum, kural değil — aynı akorları Ab majör gözüyle okumak da tamamen geçerli; iki okuma arasında gidip gelmek zaten işin pratik tarafı.

Akor dereceleri: majör ve relatif minör

Akorların üstünde dereceleri göster — Ab tonuna ya da Fm tonuna göre; iki okumayı karşılaştırmak ayrı bir pratik kazandırır.

Tonun bütün akorları, iki tona göre ayrı ayrı 1'den 7'ye sıralı. Şarkıda çalınanların yanında kaç kez geçtikleri yazıyor; gam dışından gelen akorlar da kendi derecesinin yanında.

Ab majör gözüyle
Derece Akor Görevi Notalar Şarkıda
I Ab Tonik — ev Ab · C · Eb —
ii Bbm Süpertonik — dominanta hazırlar Bb · Db · F 10 kez
iii Cm Mediant — tonik ailesinden bir gölge C · Eb · G 10 kez
V/vi C İkincil dominant V/vi — Fm akoruna götürürikincil dominant C · E · G —
IV Db Subdominant — evden uzaklaştırır Db · F · Ab 10 kez
V Eb Dominant — eve en güçlü çekim Eb · G · Bb —
vi Fm Relatif minör — hüzünlü taraf F · Ab · C 6 kez
vii° Gdim Yeden akoru — gerilim G · Bb · Db —
F minör gözüyle
Derece Akor Görevi Notalar Şarkıda
i Fm Tonik — ev F · Ab · C 6 kez
ii° Gdim Süpertonik — dominanta hazırlar G · Bb · Db —
III Ab Relatif majör — aydınlık taraf Ab · C · Eb —
iv Bbm Subdominant — evden uzaklaştırır Bb · Db · F 10 kez
v Cm Minör dominant — yumuşak çekim C · Eb · G 10 kez
V C Dominant — armonik minörden gelir, toniğe güçlü çekerarmonik minör C · E · G —
VI Db Submediant — sıcak renk Db · F · Ab 10 kez
VII Eb Subtonik — toniğe basamak Eb · G · Bb —

Analiz

Ton çifti Ab majör ve relatifi F minör (4 bemol). Şarkıda 4 farklı akor toplam 36 kez geçiyor; bunlardan 4 tanesi ortak gamın içinde doğal olarak yer alıyor. Her şey tek bir gamın içinde kalıyor; şarkının kulakla kolay takip edilmesinin sebebi de bu.

Akor geçişleri

  1. Cm Fm Abiii → vi Fmv → idoğal minör kadansı ×5

Dikkat etmen gereken geçiş Cm → Fm; şarkıda 5 kez duyuluyor. Fm gözüyle v → i (doğal minör kadansı: yumuşak, modal bir varış); Ab gözüyle iii → vi. Bu varışların nerede olduğunu bilmek cümleleri hissetmeni ve sıradaki akoru önceden sezmeni kolaylaştırır.

Doğaçlama ipuçları

  • Ab majör pentatonik ile F minör pentatonik aynı beş nota (Ab – Bb – C – Eb – F): parlak bir cümle için Ab notasından, daha blues havası için F notasından başla.
  • Bbm çalarken Bb, Db, F notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • Db çalarken Db, F, Ab notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.
  • Cm çalarken C, Eb, G notalarına basarak dur; akorun kendi sesleri güçlü vuruşlarda her zaman oturur.

Beşliler çemberinde şarkı

  • Şarkıda çalınan, tonun kendi akoru
  • Şarkıda çalınan, minörün armonik V'si ya da ikincil dominant
  • Şarkıda çalınan, ödünç ya da gam dışı akor
  • Ton bölgesi: IV–I–V ve ii–vi–iii

Boş dilimler şarkıda çalınmayan akorlar.

    Kapo ve kolay tonlar

    Ab majör şekilleriyle

    • Kapo 1 + G şekilleri
    • Kapo 4 + E şekilleri
    • Kapo 6 + D şekilleri

    F minör şekilleriyle

    • Kapo 1 + Em şekilleri
    • Kapo 3 + Dm şekilleri

    Gitarda en rahat tonlar

    • 1 yarım ses pes · kapo 1 ile orijinal perdede
    • 4 yarım ses tiz

    Şarkının armonik hikâyesi

    Açılış akoru Fm, şarkının geri kalanı için sağlam bir zemin kuruyor. Bbm, Db, Cm, Fm şarkının taşıyıcı akorları: Ab tonuna göre ii–IV–iii–vi, Fm tonuna göre iv–VI–v–i. Hiçbir akor ortak gamın dışına çıkmıyor; tek bir pentatonik kalıpla bütün şarkının üzerinde gezinebilirsin. Cm → Fm geçişine kulak ver (Ab tonunda iii → vi, Fm tonunda v → i): doğal minör kadansı — yumuşak, modal bir varış. Cm ile biten şarkı, Ab tonunu ev olarak mühürlüyor.

    Bu analiz akorculuk'un armoni motoru tarafından şarkının akorlarından tutarlı kurallarla üretilir. Ton değiştirdiğinde dereceler aynı kalır; yalnızca akor adları değişir.

    Melike Şahin - Canın Beni Çekti Akorlarının Gitar, Ukulele ve Piyano Gösterimleri

    Sözlerdeki bir akorun üzerine gel ya da dokun: basışları, iki tona göre derecesi ve dinle düğmesi açılır. Burada şarkının bütün akorları yan yana.

    Sıradaki şarkını bul

    Zorluğa ve ruh haline göre hazır listeler.

    Söz: Melike Şahin
    Müzik: Melike Şahin, Zafer Tunç Resuloğlu

    Bu içerik için hata bildir.

    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak, yalnızca müzik eğitimi amacı ile yayımlanmıştır. Tüm telif hakları kendi sahiplerine aittir. Telif hakkı ihlali içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

    Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı inceleyin.